Corpus de LIteratura Oral

O Corpus de Literatura Oral (CLO) ocúpase prioritariamente de difundir a literatura oral da provincia de Jaén, aínda que tamén inclúe composicións doutras procedencias. Este proxecto, que inicialmente denominouse Corpus Digital Giennense de Literatura de transmisión oral (CDG), xurdiu en 2009 a raíz do proxecto de innovación docente "“Literatura giennense de tradición oral. Formación dun corpus digital e aplicacións curriculares"” (PID47B), coordinado por David Mañero Lozano.

Ao longo do seu andadura, o proxecto contou coa participación de colaboradores externos, como Olayo Alguacil González, José Checa Beltrán e José Manuel Pedrosa, quen cederon ao CLO os seus arquivos sonoros, que conteñen recopilaciones de literatura oral de diferentes provincias españolas.

En 2015, o CLO recibiu un novo apoio institucional da Universidade de Jaén, dentro do marco do Plan de Apoio ao I D I 2014-2015, que concedeu unha axuda ao proxecto de investigación "Literatura de tradición oral da comarca da Sierra de Segura" (referencia: UJA2014/06/27), cun financiamento de 8043 euros. O equipo de traballo, dirixido por David Mañero Lozano, estivo integrado por investigadores da UJA: Isabel María Ayala Herrera, Cristina Castelo Martínez, Santiago Fabregat Barrios, David González Ramírez, M.ª Virginia Sánchez López e Marta Torres Martínez, ademais de Pedro Manuel Piñero Ramírez (Universidade de Sevilla) e M.ª Jesús Ruiz Fernández (Universidade de Cádiz).

O arquivo sonoro dispoñible neste portal se complementa co Boletín de Literatura Oral, publicación na que se editou boa parte das grabaciones rexistradas no CLO.